Jastuci

Kako da kombinujete boje u enterijeru

Prilikom uredjenja enterijera, jedna od najvažnijih koraka je odabir boja koje će u njemu biti zastupljene. Pravi odabir boja važan je zato što može da doprinese da vaš dom bude vizuelno svetliji ili prostraniji, isto kao što pogrešan odabir može prostoriju učiniti manjom, mračnom ili tesnom.

Jedno od najstarijih pravila odabira boja prilikom uredjenja enterijera je verovatno 60-30-10. Ova šema odnosi se na procentualu zastupljenost određene boje. Boja koja se nalazi u najvećem procentu vaše prostorije je obično ona koju ste odabrali za zidove ili podove i neki od glavnih komada nameštaja. Takodje, u ovoj boji mogu da budu tepisi ili zavese. Naravno, svi ovi delovi prostorije ne moraju da budu u identičnoj nijansi, već se odnosi na to da bi boje trebalo da budu različite nijanse iste osnovne boje. Ako ste se na primer odlučili za bež nijanse, koja se idealno uklapa uz drvene podove, prozore i vrata počnite od najsvetlije na zidovima, a za nijansu tamniju boju birajte za zavese.

Druga po zastupljenosti trebalo bi da bude sekundardna boja za koju ste se odlučili. To je ona boja, koja bi prema ovom pravilu trebala da bude zastupljena u 30% prostorije. Ova boja treba da bude kontrast boji koju ste odabrali kao glavnu odnosno najzastupljeniju. Ona treba da služi da prostoriju učini zanimljivijom.

Na kraju, u najmanjem procentu treba da bude zastupljena ona boja koju ste odabrali za detalje i ona treba da doprinese da se određeni delovi prostorije ili komadi nameštaja akcentuju. Odaberite svećnjake ili saksije u različitim metalik varijantama,ili možda jastuke sa interesantnim printom koji će privući poglede… Ova boja trebala bi da služi da izrazite kreativnu stranu vaše ličnosti.