Jastuci

Zašto su jastuci jedan od najboljih načina da vaš dekor podignete na novi nivo

Dekorisanje ukrasnim jastucima može delovati kao mali deo procesa za uređenje doma, ali ako se ovaj deo odradi na pravi način, biće to najkraći put da vašu kuću pretvorite u udoban dom.

Bez obzira na to da li ukrašavate garnituru u dnevnoj sobi, moderne klupe ili spavaću sobu, dobro odabrani jastuci mogu učiniti da vaš dom dobije upravo onu notu koju biste želeli da ima, bilo da se radi o modernom, klasičnom, minimalističkom ili rustičnom stilu uređenja.

U nastavku je naš vodič za dekorisanje jastucima praćen fotografijama koje vam mogu posluziti kao inspiracija

Odaberite boju koja akcentuje ili povezuje

U najvećem broju slučajeva garnutra za sedenje predstavlja centralni komad nameštaja u dnevnoj sobi. U zavisnosti od boje garniture za koju ste se odlučili, odabraćete dekorativne jastuke. Ukoliko je garnutira komad koji akcentuje celu prostoriju, pa ste odabrali da ona bude u nekoj upadljivoj boji kao što je zuta, tirkizno plava ili roze, savetujemo da odaberete jastuke čija je osnova u smirenijim bojama sa primesama boje u kojoj je garnutira. Takodje, uz nekoliko jednostavnijih jastuka, možete dodati 2 ili 3 jastuka u boji u kojoj su drugi detalji u vašem domu, pa će to biti odličan način da celokupnu prostoriju povežete.

Izmiksujte I uklopite različite vrste printa

Ako zelite da vaši jastuci privuku sve poglede, pravi izbor za vas su jastuci sa upadljivim printovima. Napravite bazu od jednobojnih ili neutralnih jastuka, a zatim dodajte jastuke sa jarkim cvetnim printovima, koji će privući sve poglede. Ceo izgled zaokruzite dodavanjem jednobojnih ili jastuka sa odredjenom diskretnom teksturom u jarkim bojama koje se nalaze na vašim cvetnim jastucima. Ovakvo dekorisanje idealno je za prostorije gde su zastupljeni neutralni tonovi, poput belih zidova, nameštaja od drveta ili jednobojne garniture i tepiha. 

Igra boja I oblika

Još jedan način da detalji budu prva stvar koja će privući pogled u prostoriji je igra bojama I oblicima. Okrugli jastuci su predstavljaju odličan izbor za spavaću sobu, a ukoliko se odlučite za veću dimenziju, mogu da budu I odlični za sednje na podu. Takođe, ako ste ljubitelj modernog dizajna, dobar izbor su jastuci sa neobičnim geometrijskim printovima.

Simetrija/Asimetrija

Kada odaberete sve jastuke koji vam se dopadaju, obrazite paznju na to kako biste želeli da vaša prostroija izgleda. Ukoliko želite da postignete asimetričan, opušten i neobavezan izgled, to ćete najbolje postići tako što ćete slojevito slagati potpuno različite jastuke. Medjutim, ako ste ljubitelj simetrije, onda biste trebalo da obratite pažnju na to da se veličine, broj I oblici jastuka uklapaju jedni sa drugima. Simetrično rasporedjeni jastuci naročito su dobar izbor za spavaću sobu.

Neutralnost kao siguran izbor

Prethodno smo vam dali dosta predloga koji se odnose na dizajn koji podrazumeva dosta boja I dezena, ali ako preferirate mirnije tonove, neutralne boje su odličan izbor. Ovo se naročito odnosi na spavaću sobu, prostor koji predstavlja vaš najintimniji kutak u domu, trebalo bi da bude pre svega udoban i ima opuštajući izgled. Da biste spavaću sobu transformisali u utočište, potrebno je da birate svedenije boje, ali I komade nameštaja. Svoj stil u ovoj prostoriji najbolje je da pokažete kroz izbore različitih tekstura i oblika. Meki, plišani jednobojni jastuci ukombinovani sa jastucima na pruge u nežnoj bež boji predstavljaju odličan izbor uz pomoć kog će vam prva asocijacija pri ulasku u spavaću sobu biti odmaranje.

Jastuci u bašti ili na terasi

Jastuci na otvorenom ranije i nisu bili tako popularan detalj, danas se sve češće susrećemo sa ogromnim bašteniskim garniturama prekrivenim mnoštvom jastuka za sedenje. Najčešće ove baštenske garniture dolaze sa jednobojnim jastucima za sedenje, pa ćete im lični pečat dati ukoliko se odlučite da ih upotpunite sa par dekorativnih jastuka u nekoj interesantnoj boji. Prilikom izbora jastuka, pored izgleda, posebno je važno da obratite pažnju na material od kog su izrađeni, s obzirom na to da će biti izloženi različitim vremenskim uticajima, pa je bitno da su jastuci za ovu namenu izrađeni od matrijala predviđenih za spoljnu upotrebu.